Publikacije

Studentske naknade i sistemi podrške u visokom obrazovanju u Evropi 2017/18

Originalna
publikacija

Da li ste znali da novi studenti/brucoši u Crnoj Gori nemaju obavezu plaćanja studentske naknade ove jeseni? Ili da Island razmatra mogućnost uvođenja grantova za svoje studente ili da su isti zamijenjeni sa studentskim zajmovima u Engleskoj ili Holandiji. Ili da strani studenti plaćaju studenstsku naknadu u samo jednoj od 16 Njemačkih pokrajina (Baden-Wurttemberg). Ili da svako može studirati u Češkoj Republicibez plaćanja studentske naknade – ako studira na češkom jeziku.

Kada studenti planiraju vlastito visoko obrazovanje jedan bitan element koji trebaju uzeti u razmatranje je koliko će ih koštati i dali će dobijati neki vid finansijske podrške. U Evropi gdje je lakše nego bilo gdje drugo studirati u nekoj drugoj državi, pouzdane informacije o troškovima studiranja i podrške koje studenti mogu dobiti su od suštinske važnosti.

Godišnje ,,Eurydice-ov” izvještaj o studenskim naknadama i podršci pruža usporedni pregled studentskih naknada i finansijske podrške u 42 evropska sistema visokog obrazovanja kao i informacije za svaku državu ponaosob koje detalno objašnjavaju kolike su studentske naknade, grantovi, studentski zajmovi i ostale prinadležnosti.

0