Publikacije

Preporučeno godišnje vrijeme nastave s punim radnim vremenom obaveznog obrazovanja

Originalna
publikacija

Da li  ste znali da što je veća količina vremena poučavanja određenog predmeta može doprinijeti da se postigne veći interes učenika za tim predmetom i da se kao posljedica toga, učenje može također poboljšati?

Ne samo kvaliteta nastave nego i vrijeme raspolaganja za učenje mogu imati pozitivan učinak na učenikov proces učenja, naročito u slučaju učenika koji se nalaze u nepovoljnom položaju.

Ovaj izvještaj o vremenu nastave analizira preporučeno minimalno vrijeme izučavanja u obveznom opštem obrazovanju u punom radnom vremenu u 43 europska obrazovna isitema za 2017/18 godinu.

Posebna pažnja posvećuje se čitanju, pisanju i književnosti, matematici, prirodnim i društvenim naukama.

Izvještaj navodi kako su čitanje, pisanje i književnost predmetno područje koje zauzima najveći dio vremena nastave, posebno u osnovnom obrazovanju. Matematika predstavlja drugi najveći udio vremena nastave. Njegov se udio smanjuje na sekundarnom nivou u korist drugih predmeta kao što su strani jezici.

Pored usporedne analize, izvještaj uključuje nacionalne dijagrame koji ilustriraju podatke po zemlji i predmetu koji su zajednički prikupljali Eurydice i NESLI mreža.

0