Publikacije

Plate i naknade nastavnog osoblja i školskog menadžmenta u Evropi za 2016/17 godinu

Originalna
publikacija

U kojoj evropskoj državi nastavno osoblje ima najviše plate? U kojoj državi Evrope su porasle plate nastavnog osoblja od posljednje ekonomske krize? Koliko dugo vremena treba da prođe da bi učitelji/nastavnici/profesori ostvarili maksimalnu godišnju platu? Ova godišnja „Eurydice“-ova publikacija bavi se analiziranjem plata nastavnog osoblja te školskog menadžmenta u Evropi. Također ova publikacija pokazuje razlike koje postoje širom Evrope a tiču se veličine plata nastavnog osoblja i menadžmenta te rasta njihovih plata.

U većini evropskih država došlo je do nominalnog  porasta plata nastavnog osoblja u zadnjoj godini osim u Italiji i Lehtenštajnu, a zahvaljujući moratorijumu na rast plata osoblja koje radi u javnom sektoru u Litvaniji, Luksemburgu, Holandiji i Finskoj plata nastavnog osoblja i školskom menadžmenta je ostala na istom nivou kao i prethodne godine, dok su se plate u Bosni i Hercegovini smanjile. Realne plate (nominalni iznos umanjen za stopu inflacije) nastavnog osoblja i školskog menadžmenta, koji tek počinju nastavničku karijeru, su manje u 9 evropskih država nego u 2009/10 godini tj. godinama prije početka finansijske krize. Izvještaj također podcrtava da plate i uslovi rada nastavnog osoblja značajno variraju između različitih evropskih država. Npr. u istočnoj Evropi početne zagarantovane plate nastavnog osoblja i škoslkog menadžmenta su značajno niže nego u zapadnoj Evropi.

Ovaj izvještaj pruža informacije o zagarantovanim platama i naknadama za nastavnog osoblje te školskog menadžmenta u predškolskom, osnovnom i srednjem javnom obrazovanju. Komparativne analize, koje uključuju 41 evropski obrazovni sistem, pokazuje povećanje plata učitelja/nastavnika/profesora ali i razlike u visini njihovih plata te uslovima rada.

Po prvi put podaci su zajednički prikupljeni pomoću „Eurydice“-ove i OECD/NESLI mreže.

Ova publikacija je objavljena na dan Svjetskog dana učitelja.

0